aug 082014
 

Jeg og ungene var forrige uke en tur på kjøpesenteret. I lekebutikken ble vi stående ved dukkene og litt bortenfor oss stod det en gutt (ca 3-4år) med moren sin. Gutten skulle som etter jeg forstod få velge seg ut noe i butikken til bursdagen sin, og jeg så han siklet veldig på en rosa dukkevogn. Han spurte mammaen sin, men fikk raskt svar som var slikt: «Nei, du er GUTT og leker ikke med dukker!!» Jeg hadde mest lyst til å avbryte samtalen dems for å spørre hvorfor, men jeg klarte å holde dy meg…

Det slo meg midt i fleisen, og jeg har etter det tenkt veldig mye på hendelsen. Her hjemme ELSKER Thorbjørn å leke med dukkevognene til Ida Emilie, og det er nok han som bruker de mest her hjemme også.

20140808-095109.jpg

Er det slik at leker er kjønnsforbeholdt? Ida Emilie leker både med biler, dinosauruser og Kaptein Sabeltann kostyme. Hvorfor skal jeg liksom nekte henne det? Vi lever i 2014, og jeg mener ungene skal få lov til å leke med akkuratt hva de vil. Det samme med farger. Blå til gutt, og rosa til jente. Hvorfor??? Hvorfor kan ikke gutter få kle seg ut i fine prinsessekjoler, mens jentene kan få være Spiderman? Jeg akter å oppdra mine barn utifra deres interesser, ikke for hva vi ønsker at de skal gjøre eller bli, og hvertfall ikke utifra hva alle andre syntes. Selv spilte jeg fotball som liten, og om Ida Emilie vil begynne med det selv må hun gjerne få lov til det. Jeg hadde ett sterkt ønske om det, fortalte det til pappa og han tok meg med. Når jeg ser tilbake på det nå tok han hensyn til hva jeg ville, og jeg sitter igjen med en positiv opplevelse. I korpsmusikken var jeg ganske halvhjertet med. Mamma ønsket det sterkt, mens jeg selv hadde ikke noe særlig lyst. Jeg prioriterte derfor fotballen mest fordi det var min interesse på den tiden.

Da jeg var liten hadde besteforeldrene mine mange lekebiler som vi barnebarna lekte med da vi var på besøk der. Det var de beste lekene, og den dag i dag leker mine egne barn med de samme bilene selvom besteforeldrene mine desverre har gått bort. De bringer mange gode minner, som jeg absolutt vil vidreføre til mine egne.

20140808-100204.jpg
Jeg har en sønn på 1,5 år som leker med dukker. Det får han lov til og jeg syntes absolutt ikke det er noe galt i det.


Ville du kjøpt en rosa dukkevogn til gutten din?
…og kunne jenta di fått noen fine biler?

Hvorfor/hvorfor ikke?

  8 Responses to “HVORFOR KAN IKKE GUTTEN DIN FÅ EN DUKKEVOGN TIL BURSDAGEN SIN?”

 1. Våra barn har leksaker. Här uppfostrar vi barn och inte kön. Jag vill att dem ska vara individer utifrån deras intresse och vem dem är. Inte att de ska bli styrda utifrån vilket könsorgan de råkar ha. Här har vi dockvagnar, bilar, prinsessklänningar och tåg i en salig blandning. Yngsta sonen har varit prinsessa på de flesta carnevals han varit på. Hello Kitty är en klar favorit. Tyvärr tycker inte alla föräldrar att leksaker och kläder är till för barn utan vill begränsa sina barn utifrån kön. Detta får yngsta sonen ofta påtalat både från barn och vuxna. Hemskt när barn bliv mobbade för att dem följer sina intressen

 2. hei og hopp! Jeg er ei av de som lar poden få lakkerte negler på hender og føtter, han har hatt fletter i håret og i fjor til bursdagen så debatterte jeg med mange voksne. Han ønsket seg prinsessekjole, se her :
  http://fargeklatt1.blogspot.no/2013/08/prinsesse-petrus.html

  Bra du tar det opp, for det er et viktig tema å holde oppe. Både den ene og den andre veien. Barn har jo fedre som tar vare på barna vine , hvorfor skal ikke små gutter ta vare på dukkebarna sine? hos oss er det kjøkken, dukkevogn og dukker blant togbane, garasje og biler.

 3. Jeg blir så provosert av at folk skal stykke opp så fælt etter kjønn! La barn være barn! Dennis har koppestell hjemme og han elsker å leke med barnevogn i barnehagen. Han kan fint leke med Barbie sammen med venninnene sine og han velger seg ofte en rosa skjorte eller lilla tskjorte, og det lar jeg han gå i :) Han må selv få gjøre som han vil og gå i det han vil, jeg syns det er helt supert og se at han velger etter hva han liker og vil

 4. Viktig tema du tar opp, synes jeg..

  Med 3 gutter i hus, går det naturligvis i masse biler, tog, lastebiler, etc.. men da mellomste vokste til, elsket han å kle seg i nattkjolene mine, han var å sminkevesken min og mest av alt ønsket han seg lekekjøkken. Naturligvis fikk han dette.. noen rynket på nesa og spurte om vi hadde fått oss jente.
  Altså.. virkelig ? Han er nå 5,5 år og leker masse med dette kjøkkenet enda. Yndlingsfargen er rosa og når han er på overnatting hos venninna mi og barna hennes, må han alltid sove i prinsessesenga til datteren :) Han leker også med dukker når han har lyst, jeg ser ikke problemet med det.
  Barn er barn, rollespill er en viktig del av utviklingen deres – vil gutten være mamma eller vil jenta være pappa, ja så la dem få lov til det !!

 5. Barn skal få leke med det de vil! Men prinsessekjole er jo til utkledning da, ikke å gå i barnehagen med, for gutter bruker bukser og shorts. Men om han vil ha rosa, er det helt ok. Alle farger er lov, for både gutter og jenter. Og dukker og bamser, biler og båter. Det spiller ingen trille. Gutter syns også det er gøy med vogn med hjul på. Og dukkevognene har blitt flotte!

 6. Her leker ine med kaptein Sabeltann leker, og brannbiler. Litt rosa hester inni mellom. Jeg tror ikke jeg hadde kjøpt en rosa vogn om jeg hadde hatt gutt, men en dukkevogn hadde han sikkert fått av et slag. Eller så tror jeg at jeg hadde forklart han på en rolig måte at gutter ikke leker med rosa dukkevogn. Det er nok lettere å se jenter leke med biler, og gutteleker, enn motsatt.

 7. Min sønn hadde nok ikke fått dukkevogn om han ønsket seg det da han var mindre. Han hadde en rosa periode rundt 3 års alderen, han fikk en rosa bil med tilhørende dukke og prinsesse puslespill. Det var morsomt en stund, men så gikk den rosa perioden over og han lekte mer med «gutteleker».
  Dukkevogn hadde han ikke fått av den grunn at de er veldig dyre, så jeg syns det var mye penger å bruke på noe som jeg var ganske sikker på at bare var en periode (som veldig mange gutter har i 3 års alderen)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>