nov 242009
 
uke 231
OM BARNET

Fosteret er i begynnelsen av denne uken 21 uker gammelt. Huden har et klart rød- eller rosaskjær fordi den er så tynn at blodårene viser.
Fordi det er så lite fett under huden, er den også ganske rynkete.
Lanugohårene og vernix dekker fremdeles kroppen.

Rundt disse tider begynner fosteret å høre, så prat og syng for det! Studier synes å vise at barn kjenner igjen mors stemme etter fødselen, og vil også kunne kjenne igjen far og andre som har pratet eller sunget for det. Er det en spesiell sang eller en liten historie dere har fortalt fosteret flere ganger under svangerskapet, vil barnet sannsynligvis foretrekke
og bli beroliget av denne etter fødselen.

Fosterets bevegelser blir stadig bedre koordinert ettersom
nye nervetråder sammenbindes i et nettverk.
Fingerneglene dekker snart fingertuppene.

Det viktige stoffet surfaktant dannes i lungene. Det er dette som gjør at lungene ikke kollapser når barnet puster ut, men sørger for at noe luft alltid blir igjen. Mangelen på surfaktant er blant de største utfordringene når barn er født for tidlig, men blir barnet født nå, vil det kunne overleve hvis det får den hjelpen det trenger. Det beste er likevel å forbli i livmoren til svangerskapet er fullgått. Ved begynnende for tidlig fødsel, settes en sprøyte med kunstig surfaktant inn til barnet for å modne lungene litt raskere. De yngste barna som har overlevd for tidlig fødsel, var omtrent 23 uker gamle.

Vekt: 500 g
CRL: 20 cm
Full lengde: 28 cm

Nå har jeg vært våken siden 05:00. Det startet med at vesla brukte blæra mi som trampoline, og etter det har jeg ikke fått sove. Jeg skal til mamma og en time eller to. Jeg skal kanskje prøve meg på ett vognpose-prosjekt, mer om det om det i det hele tatt blir noe av. I kveld er det hockey som står på programmet. Ha en fin dag!

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>